McKenzie Methode®

De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) is een internationaal methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Het is o ntwikkeld door fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt.

Een belangrijk onderdeel is het eerste onderzoek. Dit gebeurt op een veilige en betrouwbare manier om tot een nauwkeurige diagnose te komen. Pas daarna wordt het bijbehorende behandelplan opgesteld. Dure onderzoeken zoals MRI's zijn vaak onnodig.
MDT is een integrale aanpak van klachten van het bewegingsapparaat. Deze is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes. Wanneer deze volledig begrepen en opgevolgd worden, kan deze zeer succesvol zijn.

Wat houdt de McKenzie methode® in?

MDT begint met een vraaggesprek of intake waarbij de therapeut uw symptomen gedetailleerd in kaart brengt. Daarna wordt U gevraagd om een aantal bewegingen te doen en/of bepaalde houdingen aan te nemen. Het belangrijkste verschil met de meeste andere evaluaties is het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop uw symptomen en uw beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, voorziet de therapeut van informatie die hij kan gebruiken om tot uw mechanische diagnose te komen.

Elke syndroom heeft zijn unieke karakter, welke gekenmerkt worden door specifieke reacties van uw pijn en bewegelijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen zoals u dat in uw dagelijks leven ervaart. Met MDT wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor een ieder hetzelfde te zijn. Ook kunnen we met MDT snel bepalen of deze therapie wel de beste keuze voor u is of dat u meer gebaat bent met een andere aanpak of verder onderzoek.

Met behulp van de informatie uit het onderzoek, zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. En zal u advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kan. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan een behandeling één of twee keer per week door de therapeut. De nadruk ligt op u, de patiënt, die actief wordt betrokken. Dit kan het aantal bezoeken aan de praktijk minimaliseren, waardoor u tijd en geld bespaart. Uiteindelijk kunnen de meeste patiënten zichzelf succesvol behandelen.

Door te leren hoe u uw huidige probleem zelf kan behandelen, verhoogt u uw kennis om het risico van een terugval te minimaliseren. U kan terugkerende symptomen sneller herkennen waardoor u op een veilige en effectieve manier de controle neemt over uw behandeling. Terugkerende problemen hebben meer kans om te worden voorkomen door middel van zelfbehandeling dan door passieve therapie waarbij alleen de therapeut iets doet.

Is de methode voor mij geschikt?

Als u een van de volgende klachten heeft:

  • Ischias (Uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide benen)
  • Gewrichtspijn in de heupen of billen, schouders of bovenarmen
  • Moeite met buigen als gevolg van stijfheid of pijn in de onderrug
  • Pijn die begint in de rug of de nek en lijkt te verspreiden naar de billen of schouders
  • Wisselende tintelingen of gevoelloosheid in de voeten of handen
  • Zeurende pijn in de ellebogen of knieën, die niet verbeteren door een behandeling van deze gewrichten,

Bron: be.mckenzieinstitute.org