Taping

Klassieke taping

Een niet-elastische tape kan worden gebruikt om gewrichtspijnen of blessures van pezen/gewrichten te voorkomen of te verlichten. Veelal wordt de tape aangebracht voor ondersteuning en stabilisatie. Soms wordt deze ook aangebracht om een blessure (beter) te laten genezen. Zo brengt de tape steun in de genezingsfase.

Deze tapingtechniek wordt nog wel gebruikt bij een verstuikte enkel, vinger, pols, knie,...

Kinesiotaping

Een elastische tape die verkrijgbaar is in vele verschillende kleuren. De kleuren hebben echter geen invloed op het resultaat van de werking. Deze tape is waterbestendig dus u kan er mee douchen, zwemmen en sporten. Normaal komt deze niet los en kan deze ongeveer 4 dagen blijven zitten.

Deze vorm van taping kan een invloed uitoefenen op het verminderen van pijn en zwelling, het verbeteren van houding - functie. Ook wordt het veelvuldig gebruikt om een hematoom sneller te verhelpen.

De tape zorgt door het aanbrengen op de huid voor een vermindering van druk/decompressie tussen de huid en het onderliggende weefsel. 

Dit heeft verschillende effecten:

  • Vocht-effect

Door de elastische eigenschappen veroorzaakt de tape een verticale lift waardoor er een decompressie is tussen huid en spieren. Hier liggen veel zenuwuiteinden, bloedvaten,... Hierdoor verbetert de bloed- en lymfestroom waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden.

Een mooi voorbeeld is het tapen van een hematoom waar je al snel het effect kan waarnemen. Maar ook bij lymfoedeem ter ondersteuning van de manuele behandeling.

  • Mechanisch effect

Deze tape rekt enkel in de lengterichting en kan 40 à 60% uitrekken. Zoals de eigenschappen van de huid. Hierdoor wordt het stabilisatiesysteem van het lichaam extra gestimuleerd door stabiliteit, rek en bewustwording. Dit kan een invloed hebben bij het herstel van rol-glij-schuifmechanismen van verschillende bindweefsellagen.

  • Neurologisch effect

Door de tape wordt er een niet-pijnlijke stimuli doorgegeven aan de hersenen en kan er moeilijker een pijnlijke stimuli worden doorgegeven vanop diezelfde plaats op het lichaam. Dit door decompressie van onderhuidse zenuwuiteinden. Stijve - stramme spieren kunnen hierdoor ook minder gevoelig gaan aanvoelen.

Zwakke, pijnlijke en beschadigde spieren en weefsels kunnen getaped worden om zo ook een verandering in weefselactiviteit te bekomen en een ander signaal door te geven aan de hersenen.